ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πού Κάνω Καταγγελία Για Bullying;

Εάν το bullying συμβαίνει στον χώρο του σχολείου ή εκτός σχολείου (φυσικά ή διαδικτυακά) με παιδιά του σχολείου, μιλήστε στην διεύθυνση του σχολείου. Εάν έχετε αποδεικτικά (π.χ. μηνύματα) πάρτε τα μαζί σας και μοιραστείτε τα. Αν το παιδί σας είναι θύμα επιθέσεων, κλοπών, επίμονων απειλών ή συμπεριφορών που υποκινούνται από μίσος ή προκατάληψη, απευθυνθείτε στην αστυνομία.

Υπάρχει Νομική Αντιμετώπιση Για Το Bullying;

H νομική αντιμετώπιση του bullying είναι πολυσύνθετη που εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία του “δράστη”, το μέρος στο οποίο έλαβε χώρα και το είδος του bullying. Αφορά και τους εκπαιδευτικούς που είχαν την εποπτεία των μαθητών εκείνη την ώρα.

Ποια Είναι Τα Είδη Του Bυllying Στο Σχολείο;

Υπάρχουν διάφορες κατηγοριοποιήσεις του school bullying, ανάλογα με το μέσο που χρησιμοποιείται, την παρατηρούμενη συμπεριφορά ή τις επιπτώσεις που έχει στο άτομο που το λαμβάνει, πχ σωματικό, λεκτικό, συναισθηματικό, κοινωνικό, λεκτικό, και ηλεκτρονικό.

Πώς Επιλύουμε Περιστατικά Σχολικού Bullying;

Ο πιο αποδοτικός τρόπος επίλυσης περιστατικών bullying στο σχολικό πλαίσιο για την επιτυχή μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση και πρόληψη του bullying είναι η προσέγγιση της restorative justice (αποκαταστατική δικαιοσύνη) με τεχνικές όπως η διαμεσολάβηση για τη θετική επίλυση της διαμάχης, η ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών, και άλλα.

Ευριδίκη Ζαφειρίου, Παιδοψυχολόγος - Εκπαιδευτική Ψυχολόγος
Εκπαιδευτική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος

Δρ. Ευρυδίκη Ζαφειρίου

Δείτε το προφίλ και όλα τα άρθρα της Εκπαιδευτικής Ψυχολόγου - Παιδοψυχολόγου, Ευρυδίκης Ζαφειρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ