ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τι Πρέπει Να Ξερουμε Για Το Θηλασμό Νεογέννητου Και Το Πρωτόγαλα;

Ένα νεογνό τις πρώτες ημέρες της ζωής του μπορεί να θηλάζει πολύ συχνά. Αυτό συμβαίνει διότι τις πρώτες 3-4 ημέρες από τον τοκετό, η μητέρα παράγει το πρωτόγαλα (πύαρ) το οποίο είναι σε μικρή ποσότητα αλλά ιδιαίτερα πλούσιο σε όλα όσα χρειάζεται το στομαχάκι του.

Πόση Ώρα Ενδείκνυται Να Θηλάζει Ένα Μωρό 1 Μηνών;

Ο μαστός ακολουθεί την κανόνα της ζήτησης- προσφοράς. Έτσι, αναμένουμε να έχουμε την εδραίωση του θηλασμού περίπου στις 40 ημέρες μετά τον τοκετό. Για να διατηρηθεί η γαλουχία θα πρέπει το βρέφος να κάνει τουλάχιστον 8 θηλασμούς το 24ωρο, να βρέχει με ούρα 6-8 πάνες την ημέρα, να παίρνει σταθερά βάρος και το στήθος της μητέρας να είναι μαλακό μετά τους θηλασμούς.

Τι Κάνουμε Όταν Έχουμε Φραγμένους Πόρους Στο Θηλασμό;

Για να αντιμετωπίσουμε την απόφραξη, χρειάζονται συχνοί και αποτελεσματικοί θηλασμοί. Μάλιστα βοηθάει η εναλλαγή θέσεων με σκοπό το πιγούνι του νεογνού να τοποθετείται στην πάσχουσα περιοχή, καθώς με το αντανακλαστικό του θηλασμού και το μασάζ στο σημείο αυτό επιτυγχάνεται καλύτερη ροή του γάλακτος.

Πώς Αντιμετωπίζεται Η Μειωμένη Παραγωγή Γάλακτος;

Το 98% των μητέρων μπορούν να θηλάσουν τα μωρά τους αποτελεσματικά. Η ροή του γάλακτος τις πρώτες μέρες είναι λίγη γιατί τόση ποσότητα χρειάζεται το μικρό στομάζι του μωρού. Αν μια μητέρα έχει όντως χαμηλή παραγωγή αυτό συνήθως είναι μια προσωρινή κατάσταση που μπορεί να βελτιωθεί με την κατάλληλη υποστήριξη.

Ανδριάνα Καράπασια - Μαία & Σύμβουλος Μαιευτικής
Μαία & Σύμβουλος Μαιευτικής

Ανδριάνα Καράπασια

Δείτε το προφίλ και όλα τα άρθρα της μαίας και συμβούλου μαιευτικής, Ανδριάνας Καράπασια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δραστηριότητες Για Βρέφη

Δραστηριότητες Για Βρέφη 18 Μηνών: 12 Απίθανες Ασχολίες Για Δημιουργική Απασχόληση

Bρείτε πρωτότυπες ιδέες για δραστηριότητες για βρέφη 18 μηνών για όλους εσάς που λατρεύετε να περνάτε χρόνο με τα παιδιά σας και θέλετε να ανανεώσετε τη γκάμα των παιχνιδιών σας.