ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ποια θαλασσινά επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη;

Τα ψάρια και θαλασσινά που μπορεί να καταναλώσει μία εγκυμονούσα είναι: το λυθρίνι, το μελανούρι, η τσιπούρα, ο σαργός, ο σπάρος, τα μπαρμπούνια, η κουτσομούρα, η μουρμούρα, το φαγγρί, η γλώσσα, οι σαρδέλες, ο γαύρος, το σαφρίδι, ο κολιός, η γόπα, η ζαργάνα, το μυτάκι, το καλαμάρι, το καβούρι και το χταπόδι (σε μικρές ποσότητες) και οι γαρίδες.

Τι να τρώω στην εγκυμοσύνη;

Η ισορροπημένη διατροφή για εγκύους από το πρώτο τρίμηνο περιλαμβάνει γενναιόδωρες ποσότητες λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής άλεσης, ξηρών καρπών, οσπρίων, μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και φυτικών ινών. Ταυτόχρονα εξασφαλίζει χαμηλή πρόσληψη λιπαρού κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων δημητριακών, ζάχαρης, επεξεργασμένων τροφίμων, κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων.

Τι δεν πρέπει να τρώει μια έγκυος;

Υπάρχουν κάποια τρόφιμα και ουσίες που θα πρέπει να περιοριστούν κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, όπως πχ οι έτοιμες σαλάτες και φρουτοσαλάτες, τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ωμά αυγά και τα προϊόντα τους, η σόφια και τα προϊόντα που προέρχονται από αυτή, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Τι χρειάζεται να προσέξω ιδιαιτέρως στις πρακτικές χειρισμού των τροφίμων μου;

Οι κανόνες ασφαλούς χειρισμού των τροφίμων θα πρέπει να εφαρμόζονται στη καθημερινότητα των εγκύων. Κάποιες από αυτές τις οδηγίες περιλαμβάνουν πλύσιμο λαχανικών και φρούτων σχολαστικά, σχολαστικός καθαρισμός της επιφάνειας μαγειρέματος και προσοχή στον τρόπο αποθήκευσης.

Παρασκευή - Αποστολία Βούλγαρη, Διαιτολόγος & Διατροφολόγος
Διαιτολόγος & Διατροφολόγος

Παρασκευή – Αποστολία Βούλγαρη

Δείτε το προφίλ και όλα τα άρθρα της διαιτολόγου και διατροφολόγου, Παρασκευής - Αποστολίας Βούλγαρη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ