ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ποιες Είναι Οι Φυσιολογικές Τιμές Σακχάρου Σε Παιδιά;

Ο Σακχαρώδης διαβήτης συνιστά ένα σύνθετο χρόνιο νόσημα που απαιτεί συνεχή ιατρική παρακολούθηση. Σύμφωνα με τον Διεθνή οργανισμό παιδιατρικού και εφηβικού διαβήτη (ISPAD) ο όρος περιλαμβάνει μία ομάδα συστηματικών νοσημάτων που χαρακτηρίζονται από υπεργλυκαιμία σχετιζόμενη με διαταραγμένη έκκριση ή δράση ινσουλίνης ή και με τις δύο καταστάσεις.

Σε Ποια Ηλικία Εμφανίζεται Ο Παιδικός Διαβήτης;

Παραδοσιακά οι ορισμοί ταξινομούν τον ΣΔτ1 ως νόσημα νεανικής έναρξης. Ωστόσο, η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, με έως και το 50 % των περιπτώσεων να παρατηρούνται στην ενηλικίωση. Αντίστοιχα ο ΣΔτ2 εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά > 10 ετών και σταδιακά τα ποσοστά αυξάνονται με την μετάβαση στην εφηβεία στην οποία η ινσουλινο-αντίσταση είναι πιο έντονη.

Ποια Είναι Τα Συμπτώματα Του Διαβήτη Σε Παιδιά;

Τα παιδιά με ΣΔτ1 παρουσιάζουν συνήθως συμπτώματα πολυφαγίας, πολυουρίας, πολυδιψίας και απώλειας βάρους. Στην περίπτωση του ΣΔτ2 η κλινική εικόνα μπορεί να διαφέρει από απουσία συμπτωμάτων με υπεργλυκαμία που βρίσκεται σε τυχαίο έλεγχο μέχρι και διαβητική κετοξέωση.

Τι Πρέπει Να Ξέρουν Οι Γονείς Για Το Διαβήτη;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία η ιατρική διατροφική θεραπεία (Medical Nutrition Therapy, MNT) είναι θεμελιώδης συνιστώσα στη διαχείριση όλων των τύπων σακχαρώδους διαβήτη.

Βαλεντίνη Ρίζου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Βαλεντίνη Ρίζου

Δείτε το προφίλ και όλα τα άρθρα της διαιτολόγου και διατροφολόγου, Βαλεντίνης Ρίζου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ