ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τι Είναι Η Κοιλιοκάκη;

Η κοιλιοκάκη είναι μία χρόνια αυτό-άνοση εντεροπάθεια που πυροδοτείται από την κατανάλωση της γλουτένης σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Προκαλούνται ανοσολογικές αντιδράσεις που έχουν ως αποτέλεσμα ιστολογικές αλλαγές στο λεπτό έντερο.

Πότε Εμφανίζεται Η Κοιλιοκάκη;

Η κοιλιοκάκη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής, από την παιδική ηλικία έως την ενήλικη. Συχνά εμφανίζεται μόλις το βρέφος ξεκινήσει τις στερεές τροφές, δηλαδή στους 6 μήνες περίπου.

Τι Απαγορεύεται Στην Κοιλιοκάκη;

Στο πλαίσιο της υιοθέτησης της Δίαιτας Ελεύθερης Γλουτένης (ΔΕΓ) αποκλείονται τρόφιμα που περιέχουν σιτάρι, σίκαλή ή κριθάρι. Είναι απαραίτητη λοιπόν η εκπαίδευση για τις πηγές γλουτένης καθώς και η πρόσβαση σε έγκυρη πληροφόρηση όπως οι ετικέτες τυποποιημένων προϊόντων για τον έλεγχο της προστιθέμενης γλουτένης.

Πώς Διαγιγνώσκεται Η Κοιλιοκάκη Στα Παιδιά;

Η διάγνωση πρέπει να γίνεται όταν το παιδί συνεχίζει να καταναλώνει γλουτένη και με την καθοδήγηση γαστρεντερολόγου. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής (ESPGHAN), σε παιδιά > 2 ετών γίνεται έλεγχος των αντισωμάτων IgA έναντι της ιστικής τρανσγλουταμινάσης μετά από αιμοληψία.

Βαλεντίνη Ρίζου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Βαλεντίνη Ρίζου

Δείτε το προφίλ και όλα τα άρθρα της διαιτολόγου και διατροφολόγου, Βαλεντίνης Ρίζου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διακοπές Με Παιδιά
Διακοπές Με Παιδιά: 17 Μέρη Για Καλοκαιρινές & Χειμερινές Διακοπές Στην Ελλάδα Για Οικογένειες

Διακοπές Με Παιδιά: 17 Μέρη Για Καλοκαιρινές & Χειμερινές Διακοπές Για Οικογένειες [Νησιά & Ηπειρωτική Ελλάδα]

Δείτε ιδέες για διακοπές με παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Ανακαλύψτε τις καλύτερες προτάσεις διαμονής για οικογένειες και μέρη που να επισκεφθείτε.